عفونت قارچی سینوس یا سینوزیت قارچی، بیماری است که در اثر ورود قارچ به مجرای تنفسی ایجاد می شود. قارچ ها، موجوداتی هستند که در همه ی جای کره ی زمین زندگی می کنند. قارچ ها هنگامی که می خواهند تکثیر پیدا کنند هاگ تولید می کنند. هاگ قارچ، در محیط هوا پراکنده می شود و در زمان و موقعیت مناسب شروع به رشد می کنند و بدین ترتیب شما به هنگام هر بار تنفس میلیون ها هاگ را وارد دستگاه تنفسی خود می کنید. خوشبختانه وقتی فردی از لحاظ سیستم ایمنی بدن سالم است به هنگام وارد شدن هاگ بخشی از آن ها در ترشحات گرفتار می شوند و باعث می شود هاگ نتواند وارد سیستم تنفسی انسان شود، اما در برخی مواقع این هاگ ها می توانند وارد سینوس شوند که حتی امکان مرگ نیز وجود دارد. باکتری ها و قارچ ها هنگامی که وارد بدن می شوند، در جاهای تاریک و مرطوب بهتر می توانند به رشد و تکثیر ادامه دهند. همین قارچ ها هستند که به مرور زمان به سینوزیت قارچی تبدیل می شوند. در این مقاله قصد داریم در مورد عفونت قارچی سینوس یا سینوزیت قارچی اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار دهیم. چنانچه علاقه دارید در این زمینه بیشتر بدانید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید…
عفونت قارچی مهاجم سینوس
یکی از انواع عفونت قارچی سینوس، عفونت قارچی مهاجم می باشد که بسیار خطرناک است و از هر 10 نفری که به آن دچار می شود، تنها 2 نفر جان سالم بدر می برند و معمولاً در افرادی که بدنشان دچار ضعف سیستمی هستند، دیده می شود. این افراد شامل کسانی هستند که مبتلا به سرطان، دیابت و … می باشند.
تشخیص و درمان به موقع در این نوع بیماری، بسیار مهم است. این بیماری، در افرادی رخ می دهد که دچار ضعف ایمنی هستند. در این هنگام حتی قوی ترین آنتی بیوتیک ها تاثیری در عفونت قارچی ندارد .
علائم سینوزیت قارچی مهاجم
سینوزیت قارچی مهاجم، با تضعیف سیستم ایمنی بدن می تواند به راحتی زمینه های ورود قارچ به بدن را فراهم نماید و با علائم زیر نمایان می شود:
- احساس سوزش چشم
- ایجاد بی حسی در صورت و گونه ها
- اشکال در بینایی مانند دوبینی
- مقاومت در برابر دارو درمانی
- دیده شدن ضایعات سیاه رنگ در سقف دهان و یا داخل بینی
از علائم بسیار بد این قارچ ها، از دست دادن هشیاری و یا کاهش بینایی است و هنگامی که پزشک بیمار را معاینه می کند در سقف دهان خود یک سری ضایعات سیاهرنگ دیده می شود .
تشخیص عفونت قارچی سینوس
در این عارضه، تشخیص زود هنگام و به موقع بیماری امری مهم می باشد. با تشخیص قطعی هر چه سریع تر باید درمان برای این بیماران آغاز شود. این بیماری با رادیوگرافی قابل تشخیص نیست و تنها می توان با آندوسکوپی سینوس بینی نظری قطعی در این رابطه داد. معمولاً پزشک برای معاینه دقیق تر از روش آندوسکوپی استفاده می کند و گاهی برای تشخیص بهتر، از نمونه برداری و بررسی پاتولوژی و قارچ شناسی استفاده می شود .به محض تشخیص پزشک سعی بر اصلاح ضعف سیستم ایمنی بدن دارد و به بیمار داروهای ضد قارچ تجویز می کند و سپس بیمار تحت جراحی قرار می گیرد .
یکی از عوارض بسیار مهم عفونت قارچی مهاجم، بسته شدن رگ ها است که باعث می شود بافت ها در محل درگیری گندیده و از بین برود که بسیار خطرناک است و گاهی پزشک مجبور می شود برای درمان اقدام به برداشت بینی، تخلیه چشم یا برداشت فک کند، و در صورتی که بیمار سالم بماند نیاز است به صورت پی در پی جراحی انجام دهد و دارو استفاده کند زیرا احتمال عفونت حاد بسیار زیاد است .
علائم عفونت قارچی سینوس
عفونت قارچی سینوس نیز مانند بسیاری از بیماری ها، از علائم خاصی برخوردار نمی باشد. سینوزیت قارچی ممکن است بر اثر ایجاد عفونت بعد از مدت زمان کوتاهی، قارچی و باکتریایی شود. بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در تهران می تواند به راحتی این بیماری را تشخیص دهد.
علل عفونت قارچی سینوس
در حال حاضر اعتقاد بر این است که آلرژی سینوزیت قارچی نوعی واکنش به قارچ های محیطی است که به راحتی در هوا پخش می شود. این بیماری، معمولا در افرادی که دارای ضعف سیستم ایمنی بدن هستند، رخ می دهد. گاهی اوقات سینوزیت قارچی دارای ضایعات قارچی ضخیم و موین ( یک ترشح حاوی گلیکوپروتئین غنی از کربوهیدرات) در حفره های سینوسی هستند، که باید با عمل جراحی سینوزیت برداشته شود تا آلرژن ایجاد کننده دیگر وجود نداشته باشد. زمانی که ضایعات برداشته می شود، امکان عود آن کم است. داروهای ضد التهابی و ایمونوتراپی معمولا برای جلوگیری از افسردگی تجویز می شوند. مصرف برخی داروها مانند سیکلوسپورین، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند و زمینه رشد قارچ ها را فراهم می کند، تا سبب بروز بیماری سینوزیت قارچی شوند. مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک ها نیز فرد را دچار عوارض جانبی از جمله ورود قارچ ها به بدن می نماید. به طور کلی، قارچ واکنش التهابی مهمی را ایجاد نمی کند، اما ناراحتی سینوسی رخ می دهد. ماهیت غیر تهاجمی این اختلال نیاز به درمان دارد.
پیشگیری از عفونت قارچی سینوس
با توجه به اینکه قارچ ها، عامل اصلی بروز سینوزیت قارچی هستند و نسبت به آنتی بیوتیک ها پاسخ نمی دهند، ابتدا باید محل زندگی و محیط های مرطوب مانند دستشویی و حمام را قارچ زدایی کرد تا از رشد قارچ ها جلوگیری شود. محیط مرطوب، اصلی ترین عامل رشد قارچ ها است. جهت کاهش قارچ ها در منزل بهتر است زمانی که رطبت هوا کافی است، هرگز از دستگاه بخور برای مرطوب کردن محیط استفاده نشود. همچنین از قرار دادن حوله های مرطوب در حمام خودداری کرده و آن ها را بلافاصله خشک کنید. جهت جلوگیری از رشد قارچ ها لازم است محیط های مرطوب مانند حمام و دستشویی تا حد امکان تمیز نگهداشته شود.
درمان عفونت قارچی سینوس
درمان عفونت قارچی سینوس، مانند تشخیص آن مشکل است و با داروهایی مانند آنتی بیوتیک و ضد احتقان درمان انجام نمی شود. برای درمان این بیماری از جراحی آندوسکوپیک می توان استفاده کرد. در این جراحی، دیواره های سینوس باز شده و ترشحات قارچی بطور کامل خارج می شوند. هنگامی که علائم عفونت قارچی سینوس بعد از 2 هفته بهبود پیدا نکرد و با علائمی مانند درد در صورت و یا دندان های بالایی، سردرد، تب بالای 38.5 درجه و علائم مشابه سرماخوردگی همراه بود، حتما باید به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرد تا بهترین شیوه درمان برای بیمار در نظر گرفته شود. درمان این بیماری بر اساس میزان تهاجم و نوع عفونت صورت می گیرد. جراحی، گزینه درمانی انواع سینوزیت های قارچی می باشد. هدف از جراحی، از بین بردن موسین و پولیپ، از سینوس های درگیر و ترمیم سینوس ها می باشد. این امر می تواند از طریق جراحی آندوسکوپی نیز صورت بگیرد. تهویه مناسب سینوس جهت پیشگیری از عود و یا برگشت بیماری، ضروری می باشد. غیر از جراحی، درمان های دارویی و ایمنی درمانی نیز می توانند موثر واقع شوند. از درمان های دارویی می توان به تجویز دوز پایینی از پردنیزون که داروی مشتق شده از کورتیزون است به صورت یک روز درمیان و به مدت سه ماه اشاره کرد.