خرخر در کودکان به چه دلیل است؟ خرخر در کودکان چه علائمی دارد؟ درمان خرخر در کودکان چگونه است؟
باید بگوییم این عامل یکی از اختلالات خواب به شمار می آید که اگر فورا درمان نشود، منجر به پیری سلول های مغز خواهد شد و ناهنجاری هایی را برای کودک و یا فرزندان به همراه خواهد آورد که شایع ترین آن اختلال تنفس به خصوص در حین خواب خواهد بود.
خروپف و یا خرخر کردن واقع یک علامت است زیرا در حالت عادی راه نفس کشیدن ما باید باز باشد. به طوری که وقتی، نفس کشیده می شود این جریان هوا، تولید صدا نکند و وقتی صدا ایجاد شد این یعنی مسیری که از بینی تا حنجره ما وجود دارد در مقطعی باریک و تنگ شده است.
ما در این مقاله سعی نموده ایم که در مورد خرخر کودکان و راههای درمان آن توضیحات جامع و اساسی گردآوری نماییم. جهت کسب اطلاعات بیشتر بهتر است که این متن را تا انتها مطالعه نمایید. پس با ما همراه شوید.
تفاوت خروپف کودکان و بزرگسالان
خروپف یا همان خرخر کردن در بزرگسال و کودکان فرق نمی کند و به این صدایی ایجاد می شود، خروپف می گویند که نشانه وجود تنگی در حنجره است. اما دلیل خرخر و همچنین درمان خرخر و حتی عوارض آن در کودک متفاوت با بزرگسالان است.
در بزگسال معمولا تصور می شود، افراد بزرگسالی که اضافه وزن دارند هنگام خواب خروپف می کنند. در صورتی که در کودکان ، اضافه وزن و چاقی جزو موارد شایع در کودکان نیست نمی تواند این را دلیل خر خر کردن کودکان دانست گرچه چاقی و اضافه وزن جزو موارد زمینه ساز خروپف می باشد.
دلایل خرخر کردن در کودکان
بیشترین عاملی که علت خرخر در کودکان محسوب می شود، مشکل بزرگی لوزه هاو یا وجود لوزه سوم است. این مهم ترین عامل است و موارد دیگری می توانند این عوامل را تحریک کنند.
البته ممکن است هر کودکی در طول زندگی دچار خرخر شود می تواند بخاطر وضعیت نامناسب موقع خواب باشد و یا گردن آن خوب قرار نگرفته که باعث خروپف می شود در این حالت خرخر زیاد طول نمی کشد و با تغییر وضیعت بر طرف می شود.
دلایل دیگر خرخر کردن، وقتی کودکی دچار سرماخوردگی شود و یا عفونت های ویروسی و هر چیزی که گرفتگی بینی ایجاد کند، مثل آلرژی، می تواند به صورت گذرا در طول چند روز و یا دو هفته برای کودک ایجاد خرخر کند و در صورت برطرف شدن عامل، خروپف هم باید برطرف شود. اما مواردی که خروپف ادامه پیدا می کند باید حتما به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه شود.
عوارض خرخر در کودکان
خرخر در کودکان، نشان می دهد مجرای تنفسی تنگ است. اگر این مجرا آنقدر کم باشد که در اکسیژن رسانی به خون تاثیر بگذارد به ناچار تمام بافت های بدن می تواند از آن تاثیر بگیرد. کاهش اکسیژن خون می تواند به تک تک اعضای بدن تاثیر بگذارد.
اعضای مهم بدن ما مثل مغز، وقتی که تحت تاثیر کاهش اکسیژن قرار می گیرد ، هورمون رشد کمتری ترشح می کند و رشد کودک تا حدودی مختل می شود و یادگیری کودک کاهش می یابد. وقتی کودک نتواند شب به خوبی استراحت کند مسلما روز بعد تمرکز کمتری خواهد داشت و با پرخاشگری و بیش فعالی خود را نشان می دهد.
درمان خرخر در کودکان
درمان خرخر و خروپف در کودکان به دلیل زمینه ای آن بستگی دارد چون بیشتر عاملی که در کودکان باعث خروپف می شود به مشکلات لوزه ها برمی گردد که اغلب درمان ها، منجر به جراحی می شود.
در بیشتر موارد که علت بزرگ شدن لوزه است. اگر بتوان با درمان دارو ها ، بیماری را کنترل کردن این روش را انجام داده و در نهایت با عمل جراحی این عارضه به طور کامل برطرف می شود.
نکته مهم در خرخر کودکان
خروپف هایی باید جدی گرفته شوند که با وقفه تنفسی همراه باشد. هنگام خروپف وقتی چند ثانیه تنفس قطع شود این عاملی می تواند برای کودکان خطرناک باشد و باید با مراجعه به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی اقدامات لازم برای برطرف کردن عارضه انجام شود.
خرخر کودکان را چگونه درمان کنیم؟
گاهی اوقات پدرو مادر به اشتباه گمان می کنند که خروپف یا خرخر کردن فرزندانشان ناشی از غذاهای زیادی است که شب خورده اند، و خوابیده اند به همین دلیل از این مسئله هیچ گونه احساس نگرانی نمی کنند. در حالی که این عوامل به دفعات تکرار می شود، و هیچ گونه علتی را برایش درنظر نمی گیرند.
باید بگوییم این عامل یکی از اختلالات خواب به شمار می آید که اگر فورا درمان نشود، منجر به پیری سلول های مغز خواهد شد و ناهنجاری هایی را برای کودک و یا فرزندان به همراه خواهد آورد که شایع ترین آن اختلال تنفس به خصوص در حین خواب خواهد بود.
ما در این مقاله سعی نموده ایم که در مورد خرخر کودکان و راههای درمان آن توضیحات جامع و اساسی گردآوری نماییم. جهت کسب اطلاعات بیشتر بهتر است که این متن را تا انتها مطالعه نمایید. پس با ما همراه شوید.
آیا همه کودکان با دهان باز می خوابند؟
اغلب کودکان از بدو تولد تا بلوغ، به علت ترس از قطع تنفس در خواب با دهان باز می خوابند این عامل ریشه در اختلالات و ناهنجاری های خواب دارد. یکی از شاخصه هایی که با آن مواجه هستند، خرخر کردن می باشند که باعث می شود آنان از راه دهان تنفس بکشند.
اما عواملی در تنفس از راه دهان نیز دخیل است که شامل:
- چاقی و اضافه وزن
- خستگی در طول روز و نداشتن استراحت کافی
- خواب آلودگی و کسالت
- سردردهای صبحگاهی
- اختلالات رفتاری
- کم حوصله بودن در طول روز
- ناهنجاری و اختلال در رشد
- و…
شایان ذکر است که بگوییم در برخی از مدارس و پایگاه های آموزشی تست های خواب را برای درمان اختلال خواب از کودکان می گیرند. گفته می شود که این مراکز مشخص هستند، برای گرفتن این تست کودک باید یک شبانه روز در پایگاه و یا مرکز بستری شود تا برخی از آزمایشات از او صورت گیرد، از جمله گرفتن نوار قلب و نوار مغز و شمارش وقفه های تنفسی در زمان خواب کودک. این اقدامات کمک می کند تا درمان را برایش تجویز شود.
بهترین درمان برای یک کودک که از خرخر کردن در کودکان خواب و خروپف رنج می برد، مراجعه به یک متخصص گوش و حلق و بینی حاذق و باتجربه است تا بهترین درمان را برای بیمار تجویز کند.
آیا خرخر کردن با لوزه سوم همراه است؟
درمان اختلال تنفسی کودکانی از عارضه خرخر و یا خروپف رنج می برند، مراجعه به یک متخصص گوش و حلق و بینی می باشد. در بیشتر مواقع مشاهده شده است که این کودکان دارای لوزه سوم هستند که والدین از این عارضه بی اطلاع هستند؛ متخصص با بررسی حجم و اندازه لوزه اقدام به تجویز داروهایی برای کوچک نمودن اندازه لوزه کودک نموده است در صورتی که لوزه کوچک نشده، برایش جراحی را تجویز می نماید. نکته در برخی مواقع متخصص جراحی را برای کودک تجویز نمی کند چرا که نتیجه خوبی را برای فرد به همراه ندارد چون به دستگاه حمایتی صدمه بیشتری وارد می آورد.
یکی از عللی که متخصص در معاینه بسیار بدان دقت می کند این است که اگر، لوزه بزرگ باشد، باعث مسدود شدن تنفس در ناحیه حلق می شود در نتیجه تنفس فرد قطع می شود. بزرگ بودن لوزه سوم در سنین 7 یا 8 سالگی به خوبی قابل لمس است. البته متخصص گوش و حلق و بینی باتجربه به خوبی این را در سنین پایین تر نیز می تواند لمس کند.
اگر کودکی لوزه بزرگی داشته باشد عوارضی را به همراه خواهد داشت که شامل:
- مختل شدن رشد
- چاقی و افزایش وزن
- نداشتن میل به غذا
- کم هوش شدن کودک
- سرماخوردگی های مکرر
- نرسیدن اکسیژن به مغز
- بیماری های عصبی عضلانی
- سندرمی یا غیر سندرمی شدن کودک (بندرت)
- شلی و کرختی عضلات تنفسی
برخی خدمات دکتر جهانگیر قربانی بهترین متخصص گوش و حلق و بینی عبارتنداز:
علل خروپف یا خرخر کردن کودکان چیست؟
گاهی می تواند خرخر کردن کودکان به دلیل حساسیت فصلی باشد که منجر به آبریزش بینی و گرفتگی شود و در نتیجه خروپف را به همراه می آورد.
اگر کودکی دارای انحراف یا کج بودن بینی باشد، هوا به صورت غیر طبیعی وارد و خارج حفره های بینی نمی گردد در نتیجه عمل دم و بازدم به سختی رخ می دهد و در این گونه مواقع پزشک جراحی بینی را برای فرد مناسب ترین راه حل می داند.
اگر داخل بینی عفونت سینوسی یا سرماخوردگی رخ داده باشد، باعث مسدود شدن مجاری تنفسی فرد می گردد و مجاری تنفسی برای عبور هوا سخت خواهد بود.
افزایش وزن و چاقی نیز باعث تنگ شدن مجاری تنفسی خواهد شد، و عاملی برای خرخر کردن های شبانه می شود. یکی از مهم ترین عواملی که منجر به خروپف های شبانه می شود، متورم شدن لوزه می باشد.
لوزه در واقع همان غده هایی هستند که در کنار مجاری تنفسی قرار دارند و در بیشتر مواقع با تحریک نمودن آنان متورم می شوند. اگر فردی در طول شبانه خروپف داشته باشد، در واقع ممکن است که به تورم لوزه سوم دچار شده باشد.
آیا آپنه خواب می تواند از علائم خروپف باشد؟
در بیشتر مواقع آپنه خواب، می تواند نشانه ای یک نوع اختلال خواب بشمار آید. اگر کسی به آپنه خواب دچار شده باشد، تنفس در حین خواب قطع خواهد شد. این افراد خواب خوبی نخواهند داشت، چرا که هر بار از ترس قطع شدن اکسیژن و خفگی از خواب بیدار می شوند. آنان علائمی مانند: سردرد، زود رنجی و کسالت را در تمام روز احساس خواهند کرد.
چگونه متوجه شوم کودکم آپنه در خواب دارد؟
- این کودکان معمولا هفته ای حداقل 3 شب به خروپف مبتلا می شوند.
- این کودکان معمولا زیاد در خواب عرق می کنند.
- علائمی مانند بی قرار دارند.
- بعد از آپنه کودک به ناگاه از خواب می پرد.
- ممکن است که 10 ثانیه کودک در خواب نفس نکشد.
بهترین درمان برای کودکانی که آپنه در خواب دارند؟
در ابتدا والدین خود باید تلاش کنند و کودکان را در محیطی قرار دهند که بدور از تنش و آلرژی باشد.
رعایت برخی از نکات برای دوری کودک از محیط شامل:
دور نگه داشتن حیوانات خانگی، بالش های پردار و… که می تواند باعث تحریک و حساسیت برای کودک شود.
استفاده از برخی داروها با تجویز متخصص گوش و حلق و بینی همچون بازکننده گرفتگی های سینوس ها، ضد آلرژی ها و..
والدین حتما باید به موقعیت خواب کودک توجه کنند. بررسی مواردی مانند بالشت سرو یا طرز قرار دادن سر بر روی بالشت، خوابیدن با پهلو و…
بررسی سلامت جسمانی کودک توسط یک متخصص گوش و حلق و بینی خوب و خبره تا پزشک با معاینه مشکلات تنفسی دریابد که آیا با نرسیدن اکسیژن کافی به مغز سبب بیش فعالی یا مشکلات دیگری در کودک خواهد شد یا خیر؟
این موارد را پزشک با تامل و با تیم بزرگ بررسی می نماید تا از بروز بیماری های در آینده کودک جلوگیری به عمل آورد. والدین باید در درمان این گونه اختلالات و ناهنجاری هایی که در واقع ساده به نظر می آید توجه کافی را انجام دهند.
چرا که با اهمال نمودن در درمان خرخر کردن های شبانه یا حتی برطرف ننمودن بزرگی لوزه سوم ، کودکانی را پرورش دهند که ممکن است که بعدها مشکلات عاطفی و رفتاری را با خود پرورش دهند که علاوه بر دوران تحصیل در دوران زندگی نیز دچار سرافکندگی شوند.
سلام.
فرزندم سه سالشه دو شب هست خرو پف میکند مثل اینکه انتهای بینی شون خلت باشد شب اول همراه با تب بود شب دوم تب هم نداشت ،اما به خر پف داشتن