گواتر تیروئیدی

گواتر تیروئیدی

آیا بیماری گواتر تیروئیدی خطرناک است؟ آیا می دانید شیوع گواتر غیر سمی اسپورادیک در بریتانیا تا 75 درصد جمعیت این کشور است .نسبت ابتلای زنان به مردان ، چهار به یک است ؟ در این مقاله می خواهیم در مورد گواتر تیروئیدی به صورت کامل توضیح دهیم .

گواتر تیروئیدی چیست؟

بزرگی غیر طبیعی غده تیروئید .ممکن است منتشر یا مولتی ندولار ، سمی یا غیر سمی باشد.

گواتر تیروئیدی
گواتر تیروئیدی

علل گواتر تیروئیدی

گواتر غیر سمی : اغلب ناشناخته است .به کمبود ید (گواتر آندمیک ) ارتباط دارد .زیادی ید (نادر) .ترکیبات گواتر زا مانند داروها از جمله لیتیوم ، سبزی هایی مانند کلم و جوانه ها .گواتر سمی مولتی ندولار ( بیماری پلامر )15 تا 30 درصد موارد هیپرتیروئیدیسم ، بیماری گریو .

شرح حال گواتر تیروئیدی

اغلب بدون علامت است و به صورت تورم در گردن مشخص می شود گاه احساس فشار ، سرفه ، گرفتگی صدا ، به ندرت ، دیسفاژی یا دیس پنه .علائم هیپرتیروئیدیسم یا هیپوتیروئیدیسم .

علائم بدخیمی : کاهش وزن ، خستگی ، احساس کسالت .

معاینه گواتر تیروئیدی

قوام تیروئید ممکن است نرم یا حاوی چندین غده باشد .تورم ممکن است به بخش فوقانی مدیاستن منتشر شود .بیمار از نظر انحراف تراشه و لنفادنوپاتی بررسی کنید .گواتر تیروتوکسیک هیپرواسکولار ممکن است با بروئی همراه باشد .بیمار را از نظر وجود نشانه های مربوط به وضع تیروئید و بیماری های چشمی مربوط به تیروئید بررسی کنید .

گواتر تیروئیدی
گواتر تیروئیدی

تشخیص گواتر تیروئیدی

در صورت تشخیص نیاز است بیمار به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کند تا بیماری به خوبی تشخیص داده شود .

خون : آزمایش های عملکرد تیروئید .آنتی بادی های تیروئیدی .

سونوگرافی : افتراق میان گواتر منتشر و مولتی ندولار و ندول منفرد.

رادیولوژی : رادیولوژی قفسه سینه برای بررسی گسترش به فضای خلف جناغ.سی تی اسکن یا MRI در صورت برنامه ریزی برای جراحی و وجود بخش بزرگی از غده در خلف جناغ.

لارنگوسکوپی : دیدن تارهای صوتی پیش از هر گونه جراحی با هدف ثبت هر گونه پالسی طناب های صوتی .

سیتولوژی :FNA در صورت وجود ندول منفرد .

اسکن رادیوایزوتوپ : برای تعیین آن که آیا ندول عملکرد دارد ( داغ است ) یا فاقد عملکرد (سرد ) است .99 درصد ندول های داغ خوش خیم هستند.

درمان گواتر تیروئیدی

حافظه کارانه : پیشگیری در مناطق آندمیک با افزودن ید به آب آشامیدنی .گواتر غیر سمی اغلب به جراحی نیاز ندارد مگر آنکه باعث علامت شده باشد یا آن که در مورد ندولی خاص ، نگرانی وجود داشته باشد .

غیر جراحی : اصلاح وضع تیروئید .درمان با ید رادیواکتیوف حجم تیروئید را 50 تا 60 درصد می کاهد .معمولاً در بیماران مسن تری به کار می رود که در آنان جراحی خطر بالاتری دارد .

جراحی : اندیکاسیون ها عبارتند از : علائم فشاری ، خطر بدخیمی یا مشکلات زیبایی .تیروئیدکتومی ساب توتال یا توتال انجام می گیرد.

عوارض گواتر تیروئیدی

در صورت بزرگ بودن : گواتر ممکن است باعث فشار وارد آمدن به ساختارهای گردنی شود .

ناشی از جراحی : آسیب عصبی راجعه حنجره ، خارج کردن غده پاراتیروئید که به هیپوکلسمی می انجامد .خونریزی پس از جراحی اورژانس محسوب می شود و رفع فوری فشار زخم را ایجاب می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط