مننژیت گوشی
Contents
مننژیت گوشی
نوعی بیماری است که اطراف نخاع و مغز را دچار التهاب کرده و ورم را ایجاد می نماید.
انواع مننژیت شامل: ویروسی، قارچی و باکتریایی است که نوع ویروسی آن از همه شایع تر می باشد که باید در صورت بروز در فردی بلافاصله به یک متخصص گوش و حلق و بینی حاذقی مراجعه نماید.
علائم مننژیت گوشی
- سردرد
- سفتی گردن
- شکم قایقی
- از دست دادن هشیاری فزاینده
- نورهراسی
- بی قراری
- تشنجات تونیک – کلونیک
- فلج صورتی
- گوش درد
- عدم شنوایی کافی
- نبض برجسته
- تنفس نامنظم
- تب که معمولا بین 39 تا 40 درجه
علل مننژیت گوشی
علت بیماری انتشار یک عفونت باکتریایی حاد یا مزمن(معمولا ناشی از پنوموکوک ها) به داخل فضای زیر عنکبوتیه است:
- توسط پیوستگی مستقیم، براثر تخریب التهابی دیواره های استخوانی
- در طول مسیر های از پیش تشکیل شده ف از طریق عروق و اعصاب نفوذ کننده به استخوان
- براثر گسترش ترومبوفلبیت در طول وریدهای دیپلوماییک
- از طریق لابیرنت و براثر انتشار به داخل مجرای شنوایی داخلی که این عارضه به ندرت رخ می دهد.
تشخیص مننژیت گوشی
علاوه بر علائم بالینی تیپیک مننژیت حاد( از جمله اختلالات CSF) نشانه هایی تز التهاب حاد، تحت حاد، یا مزمن التهاب گوش میانی با شدت متغییر وجود دارند. اگر شنوایی کم و یا پیش طبیعی و یافته های اتوسکوپیک مبهم باشند. نشانه های التهاب دستگاه هوایی در رادیوگرافی استخوان گیجگاهی(در CT اسکن یا نماهای شولر یا استنور) می تواند تشخیص را قطعی کند و اندیکاسیونی برای جراحی باشد.
CSF نشانگر، افزایش شدید پروتئین و کاهش سطح قند و کلرید است. فشار بیشتر از 200 mmHg است . در مرحله حاد؛ باکتری ها را می توان در مایع یافت.
درمان مننژیت گوشی
دوزهای بالای آنتی بیوتیک ها از راه وریدی براساس آنتی بیوگرام تجویز می شوند(مثلا پنی سیلین 40 تا 60 میلیون واحد در 24 ساعت برای یک عفونت خاص)
پونکسیون های کمری مکرر برای ارزیابی CSF انجام می گیرند اما مناسب ترین درمان مراجعه به یک متخصص گوش و حلق و بینی حاذقی است که بهترین درمان را برای بیمار تجویز نماید. بیمار نباید سر خود و بدون تجویز از برخی از داروها استفاده نماید زیرا ممکن است که عوارض جانبی حادی را به همراه داشته باشد.
نکته قابل بررسی این است که در هر حمله غیر قابل توجیه مننژیت، باید ظن به یک منشاء بینی با گوش داشت.
در موارد مشکوک همراه با یافته های مبهم در اتوسکوپی و رادیوگرافی، اگر فضای گوش میانی منشاء عفونت باشد، خطر جراحی اکتشافی کمتر از درمان محافظه کارانه است. تا زمانی که کانون اولیه عفونت به وسیله جراحی حذف نشده باشد، درمان آنتی بیوتیکی با دوز بالا به بهبود نخواهد انجامید.
مننژیت ویروسی
آیا بیماری مننژیت گوشی درمان دارد؟
علائم اولیه مننژیت ویروسی چگونه ظاهر می شود؟
در این مقاله به توضیح مفصل و جامع پیرامون مننژیت ویروسی پرداخته شده است، جهت کسب اطلاعات بیشتر بهتر است که این متن را تا انتها مطالعه نمایید.پس بهتر است که با ما همراه باشید.
مننژیت از نوعی بیماری ویروسی آغاز می شود که با علائم اولیه ای مانند: تب، نورهراسی، سردردهای کشنده می باشد. مننژیت آسپتیک جزء مننژیت ویروسی به حساب می آید.
مننژیت ویروسی نسبت به مننژیت باکتریایی و انگلی خوش خیم تر بوده و به راحتی می توان تا حدودی این بیماری را درمان کرد چراکه مایع درون آن و همچنین باکتری های آن به نخاع و مغز سرایت پیدا نمی کند. اما باید بگوییم که مننژیت ویروسی نیز مانند انواع دیگر آن درمان قطعی ندارد و متخصص گوش و حلق و بینی فقط می تواند تا حدودی از تب و سردرد و علائم دیگر آن جلوگیری به عمل آورد.
علائم مننژیت ویروسی
- تب
- درد عضلانی
- ضعف عمومی
- حساسیت به نور یا نور گریزی
- سفت شدن گردن
- تهوع
- افزایش فشار جمجمه
- استفراغ
- سردرد
شایان ذکر است که بگوییم علت این بیماری انتشار یک عامل عفونی و یا ویروسی حاد است که به داخل فضای زیر عنکبوتیه است اما وجود برخی از ویروس ها نیز در رخداد مننژیت بی تاثیر نمی باشد که می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- ویروس نیل غربی
- انتروویروسها
- سرخک
- اکوویروس
- پولیوویروسها (PV 1, PV2,PV3)
- اپشتین بار ویروس
- هرپسویروسان (HHV)
- انتروویروس ۷۱
- ویروس هرپس سیمپلکس
- اوریون
- ویروس واریسلا زوستر
- سیتومگالوویروس (CMV / HHV-5)
- اچآیوی یا ایدز
- Coxsackie A virus (CAV) همچنین عامل بیماری دست، پا و دهان
تشخیص مننژیت ویروسی
بیمار با مراجعه به یک متخصص گوش و حلق و بینی می تواند فورا این عارضه را مهار کند و در درمان آن اقدامات لازم را اعمال نماید. پزشک در ابتدا با بررسی پرونده سلامت و معاینه فیزیکی ناحیه مورد نظر، اقدامات تشخیصی را آغاز می کند.
سپس پزشک، اقدام به گرفتن مایع مغزی نخاعی از کمر بیمار می نماید. به این پروسه پونکسیون کمری می گویند.
اگر با این روش عارضه در بیمار شناسایی نگردید، پزشک نمونه ادرار و خون را نیز اخذ می کند. یکی دیگر از راههای تشخیص مننژیت ویروسی بیوپسی از گلو بیمار است.
درمان مننژیت ویروسی
همانگونه که اشاره شد، این بیماری درمان قطعی ندارد و تنها با مصرف برخی از داروها و آنتی بیوتیک ها می توان از انتشار آن تا حد زیادی جلوگیری به عمل آورد. این را نیز اضافه می کنیم که اگر مقدار دوز آنتی بیوتیک ها در افراد متفاوت تجویز گردد به این دلیل است که پزشک براساس وخامت مننژیت، سدخونی و مغزی آن را توصیه می کند. پزشک معمولا آنتی بیوتیک های داخل نخاعی را برای بیمارانی که مننژیت استثنایی دارند، تجویز می کند. از دیگر درمان ها ماستوییدکتومی که برای بیماران درناژ فوری حفره گوش میانی به کار می رود.
چکیده مطلب
اگر افرادی که به مننژیت ویروسی مبتلا باشند و به درستی درمان در آن ها صورت نگیرد، این بیماری می تواند کشنده و مرگبار باشد و درصد بهبودی در آنان بسیار پایین است.
برخی خدمات دکتر جهانگیر قربانی بهترین متخصص گوش و حلق و بینی عبارتنداز:
راه های ارتباطی
شماره تماس : ۰۲۱۸۸۶۷۳۱۸
منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم
با تشکر مدیریت سایت دکتر جهانگیر قربانی متخصص گوش و حلق و بینی